De Nederlandse markt voor digitale boeken groeit mondjesmaat. In mei van dit jaar was 4,1 procent van de omzet van de totale boekenmarkt afkomstig van e-books.
Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Boekhuis waar NUtech inzage in had.
We lezen wel steeds meer digitaal. In 2011 kwam 1,3 procent van de totale verkopen uit e-books. Het jaar erop steeg dat percentage naar 2,5 procent.
Toch stelt de Nederlandse markt voor e-books nog weinig voor in vergelijking met Engelstalige landen als de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk. Frankrijk deed het vorig jaar nog iets beter dan Nederland, terwijl Duitsland ongeveer gelijke tred houdt met ons land qua e-booksverkopen.
Z24's Arend van den Berg schreef vorig jaar al over de onderontwikkelde Nederlandse markt voor digitale boeken. Eén van de oorzaken is de conservatieve houding van uitgevers, die bang zijn voor omzetverlies op hun papieren uitgaven. Dus stellen ze minder titels digitaal ter beschikking.
Een andere factor is dat webwinkel Amazon niet in Nederland actief is met zijn handige bestelsysteem: je kunt hun boeken op elk apparaat lezen, van mobieltje tot tablet. Of op hun eigen e-reader, de Kindle.
Nóg een factor is de btw. In Nederland is die voor papieren boeken 6 procent, maar voor e-books 21 procent. Dat maakt e-books onnodig duur.
E-books verkopen vanuit Luxemburg: gouden kans
Daar staat tegenover dat de vaste boekenprijs niet voor e-books geldt. In theorie zouden webwinkels als Bol.com dus kunnen stunten met prijzen. Alleen: ze doen het niet.
Er ligt dus een grote kans voor een ondernemer met lef. Helemaal als die e-books gaat verkopen vanuit Luxemburg, waar je maar 3 procent btw hoeft te betalen over digitale boeken. Als je vanuit Luxemburg de Nederlandse markt verovert, kun je het btw-voordeel doorgeven aan de klant. Zo doet Amazon het, dat de Britse boekenmarkt bestookt. Het Europese hoofdkwartier zetelt in het Groothertogdom, net als iTunes van Apple.
Deze uniek kans moet echter wel snel gepakt worden. Vanaf 1 januari 2015 wordt voor elektronische diensten als e-books het land van levering bepalend voor de btw, niet het land van oorsprong. Je hebt dus maar een tijdelijk voordeel – de 3 procent van Luxemburg versus de 21 procent van Nederland – maar je zou in die jaren wel een voorsprong kunnen opbouwen als e-bookspecialist.
Enige nadeel is dat je daadwerkelijk moet verhuizen naar het groothertogdom. Want dat is een eis van de Luxemburgers: de belangrijkste functies moeten daadwerkelijk plaatsvinden vanuit het land. Maar ach, het is nog geen vier uur rijden vanuit Amsterdam.
Lees ook op Z24
'63 procent van de Nederlanders heeft een smartphone'
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl